ads

Style2

Style2

Style3[OneLeft]

Style3[OneRight]

Style4

Style5

Η επιστροφή της Βενεζουέλας στην πολιτική και κοινωνική ηρεμία φαίνεται πως αναβάλλεται επ' αόριστον.
Με τη χώρα να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, η σύγκρουση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με την αντιπολίτευση κορυφώνεται, φτάνοντας αυτή τη φορά μέχρι το Κοινοβούλιο.
Αμετακίνητη και η αντιπολίτευση, κάλεσε χθες σε διαδήλωση εμμένοντας στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανάκληση του προέδρου από το αξίωμά του.
Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν χθες στο Καράκας με στόχο να φτάσουν έξω από την έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου και να του ζητήσουν να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας.
Επεισόδια με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς ξέσπασαν όταν η αστυνομία έκλεισε τον δρόμο στους διαδηλωτές, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στο κτίριο.
Η πολιτική ένταση πέρασε σε νέα φάση όταν ο Μαδούρο δήλωσε προχθές ότι θα αγνοήσει την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία καταψήφισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή.
Χρησιμοποίησε μάλιστα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Εθνοσυνέλευση, όπου την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση από τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι «έχει χάσει την αξιοπιστία της».
Πρόσθεσε ότι «το να εξαφανιστεί είναι ζήτημα χρόνου», προκαλώντας διάφορα ερωτήματα ως προς το τι ακριβώς εννοούσε.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα AP Photo/Fernando Llano
Την ίδια στιγμή όμως, η αντιπολίτευση που εγκαλεί τον Μαδούρο για αντιδημοκρατική εκτροπή, αυτοαναιρείται με τις δικές της πράξεις.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε τον στρατό να πάρει θέση απέναντι στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα: «Ηρθε η ώρα της αλήθειας για τις ένοπλες δυνάμεις. Ή θα πάνε με το Σύνταγμα ή με τον Μαδούρο».
Ο Καπρίλες διευκρίνισε ότι δεν ζητά πραξικόπημα, αλλά έναν νόμιμο και συνταγματικό τρόπο για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της χώρας μέσω δημοψηφίσματος.
Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να αγνοήσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεχυθούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.
«Το δημοψήφισμα δεν είναι υποχρεωτικό», απαντά ο Νικολάς Μαδούρο, έχοντας με το μέρος του το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Βενεζουέλα EPA / MIGUEL GUTIERREZ
Η αντιπολίτευση ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες τη συλλογή υπογραφών με τις οποίες ζητά δημοψήφισμα για την αποπομπή του. Συγκεντρώθηκαν 1,8 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από το 1% του εκλογικού σώματος που προϋποθέτει το Σύνταγμα προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα η σχετική διαδικασία.
Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή όμως τις απέρριψε και λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης και διότι, όπως ισχυρίστηκε, εντοπίστηκαν διάφορες πλαστές υπογραφές.
Για να υπάρξει πάντως δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με το συγκεκριμένο αίτημα, θα πρέπει στην τελική φάση να το ζητήσει το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή περίπου 4 εκατομμύρια άτομα.
Ο πρόεδρος Μαδούρο θεωρεί ότι και αυτή η εκστρατεία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης επιχείρησης αποσταθεροποίησης της χώρας, η οποία εκπορεύεται «από την Ουάσινγκτον, το Μαϊάμι και τη Μαδρίτη», όπως δήλωσε στη διεθνή συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές μέσω skype.
Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έρχεται αντιμέτωπος με μια τέτοια πρόκληση.
Το 2004 είχε γίνει δημοψήφισμα για την ανάκληση του Ούγο Τσάβες από την εξουσία κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.
Τελικά, της γύρισε μπούμερανγκ καθώς το 59,1% των πολιτών ψήφισε υπέρ της παραμονής του τότε προέδρου στην εξουσία.

About Στόκος

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Προηγούμενη
Παλαιότερη Ανάρτηση
»
Επόμενη
Νεότερη ανάρτηση

Top